Hanzeroute; Baltische Staten & Polen
Individuele auto- of motorrondreis
Veel van de historische steden rond de Oostzee kwamen tot bloei tussen de 14e en 16e eeuw ten tijde van het Hanzesteden. Tijdens deze reis volgt u grotendeels de oude handelsroute over de Oostzee en terug over land via het toenmalige Pruissen, Lijfland en Polen. Hanzesteden op de route: Kiel, Memel, Goldingen, Riga, Pernau, Reval, Dorpat, Wolmar, Wenden, Kauen, Elbing, Danzig, Stolp, Stettin.
Doordat u individueel reist bent u niet gebonden aan vaste afvaart dagen en kunnen we uw reisprogramma altijd op maat maken. Wijzigingen/ aanvullingen zijn altijd bespreekbaar.
Standaard of uitgebreid
Deze reis is er in de standaard versie (16 dagen) of uitgebreid (18 dagen) . Bij de uitgebreide versie breiden we de reis uit met extra overnachtingen in Kuldiga & Narva.
Dag 1: aanreis Kiel
Alle tijd voor de aanreis vanuit Nederland naar het Noordduitse Kiel (ca. 500 km) waar de ferry pas ‘s-avonds vertrekt. Overnachting aan boord.
Dag 2: Klaipeda
Aankomst in Klaipeda aan het eind van de middag, eventueel is er nog tijd om het Neringa schiereiland te bezoeken. Deze 100 km lange landstrip met gigantische zandduinen en oude vissersdorpjes ligt tussen de Oostzee en de Nemunas delta en staat onder bescherming van de Unesco wereld erfgoedlijst.
Dag 3: Klaipeda – Liepaja – Riga (326 km)
Mooie tocht langs de kust en het Letse Koerland. In het centrum van Liepaja zijn nog veel oude houten villa’s te zien, fraai is ook de gietijzeren draaibrug en het Karosta gevangenis complex. Enigzins een omweg maar wel de moeite waard is het oude Hanzestadje Kuldiga (Goldingen).
Dag 4: Riga
Riga, hoofdstad van Letland en grootste stad in de Baltische Staten. De 800 jaar oude binnenstad – Vecriga – staat op de Unesco wereld erfgoedlijst. Naast het oudste gedeelte is ook de wijk met Jugendstil gebouwen interessant. De Letten zetten de traditie van bijzondere architectuur overigens voort, een voorbeeld daarvan is de imposante nieuwe nationale bibliotheek aan de oevers van de Daugava.
Dag 5: Riga – Pärnu – Tallinn (310 km)
Vanuit Rīga gaat u vervolgens in één rechte lijn naar het noorden, naar Tallinn. Tot aan de Estse badplaats Pärnu voert het grootste gedeelte van deze route over een mooie kustweg langs kleine strandjes en oude vissersdorpen.
Dag 6: Tallinn
Tallinn, één van de mooiste steden rond de Oostzee. Het middeleeuwse centrum van deze Hanzestad bestaat uit een “bovenstad” en een lager gelegen gedeelte, beide staan op de Unesco wereld erfgoedlijst. Tallinn trekt veel bezoekers en het kleinschalige centrum kan daardoor behoorlijk druk zijn. Gelukkig zijn ook de omliggende wijken zoals Kalamaja of het iets verder gelegen Pirita het bezoeken meer dan waard.
Dag 7: Tallinn – Tartu (184 km)
Door het wijde Estische landschap rijdt u naar de levendige universiteits stad Tartu, de 2e stad van Estland en in de middeleeuwen eveneens een Hanzestad.
Het fraaie centrum werd opnieuw opgebouwd nadat in 1775 een brand vrijwel alle houten huizen verwoestte.
Dag 8: Tartu – Cesis (173 km)
Via het glooiende zuidoosten van Estland gaat de reis verder naar Cēsis, een lieflijk klein stadje in het Gauja Nationaal Park. Dit fraaie natuurgebied is het grootste nationale park in de Baltische landen.
Dag 9: Cesis – Aglona – Daugavpils (271 km)
Landschappelijk interessante route langs glooiende heuvels en uitgestrekte meren, bijvoorbeeld rondom de indrukwekkende basiliek van Aglona. Daugavpils als stad heeft weinig bezienswaardigheden maar is wel interessant door de ligging nabij de grens met Rusland en Wit-Rusland. Met Europese gelden wordt nu volop geïnvesteerd in deze regio, een voorbeeld daarvan is het fraai gerestaureerd fort waar nu het Mark Rothko center gevestigd is.
Dag 10: Daugavpils – Vilnius (200 km)
De mooiste route naar Vilnius gaat via het Oostelijk merengebied en het prachtige Aukstatija Nationaal Park. Talrijke meren die onderling allemaal verbonden zijn door kleine beekjes, ideaal om te kanoën of te fietsen.
Dag 11: Vilnius
De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft een van de best bewaard gebleven historische binnensteden van Oost – Europa, staat terecht op de Unesco wereld erfgoedlijst. Door de minder centrale ligging wordt de stad nog niet zo massaal bezocht door toeristen waardoor het heerlijk ontspannen slenteren is door smalle straatjes en langs een ontelbaar aantal kerkjes.
Dag 12: Vilnius – Trakai – Kaunas (130 km)
Kaunas ligt centraal in Litouwen op de plek waar de 2 belangrijkste rivieren van het land samenkomen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Pazaislis klooster en het natuurpark Kauno Marios aan de rand van de stad. Neem ook genoeg tijd voor de reis vanaf Vilnius, de mooiste route gaat langs het beroemde waterslot van Trakai via Birstonas en Prienai richting Kaunas.
Dag 13: Kaunas – Gdansk (464 km)
Een afwisselende route dwars door het Mazurisch merengebied, een van de drukst bezochte toeristische regio’s in Polen. Interessante tussenstops zijn Gizycko en Elblag. Overnachting in Gdansk.
Dag 14: Gdansk
Gdansk kon door haar belangrijke haven al in de middeleeuwen uitgroeien tot een van de rijkste Hanzesteden in de middeleeuwen. De oude binnenstad raakte in de oorlog weliswaar zwaar beschadigd maar is sindsdien smaakvol gerestaureerd. Tegenwoordig is Gdansk een belangrijke studentenstad.
Dag 15: Gdansk – Szczecin (352 km)
De laatste etappe in Polen voert langs oude badplaatsen als Gdynia en Sopot naar Szczecin aan de Pools – Duitse grens. De lange wachtrijen zijn inmiddels verdwenen maar nog steeds bestaat er een levendige handel tussen Poolse en Duitse grensgangers.
Dag 16: Szczecin > Terugreis
Terugreis naar Nederland of doorreis naar Berlijn (150 km)